Saar Nijboer

Studente VHG opleiding

Mijn groene hart kan ik kwijt in deze opleiding

Saar Nijboer volgt de vakopleiding Hovenier bij TerraNext. “Na een aantal jaren werkzaam geweest te zijn in de Gezondheidssector wilde ik graag minder met het hoofd en de bijbehorende digitalisering en meer met de handen werken. Met mijn passie voor tuinieren kwam ik op de website van TerraNext terecht. De keuze voor de VHG opleiding Hovenier was vervolgens snel gemaakt”, vertelt Saar. 

Waarom heeft Saar juist voor deze opleiding gekozen? “Vanwege de goede verhouding theorie en praktijk. Dit sprak me het meeste aan. Werken met planten in de buitenlucht is heel fijn, terwijl ik mij realiseer dat ook in de groensector digitalisering snel zijn weg vindt. Door deze opleiding te volgen zou ik meer inzicht krijgen of werken in de groensector ook echt iets voor mij is. Het behandelt heel veel verschillende onderdelen. De opleiding bestaat uit een gedeelte theorie die erg goed aansluit op de dingen die je in de praktijk uitvoert. En daarnaast is het praktijkgedeelte  onmisbaar voor degene die op dat moment nog niet (zoals ik destijds) in de groensector werkzaam is”, legt Saar uit.

Gemotiveerd

De opleiding wordt gevolgd door studenten variërend in de leeftijd tussen 20+ en 50+. “Het is een zeer uiteenlopende groep. We leren veel van elkaar. Sommigen mannen of vrouwen hebben al een eigen hoveniersbedrijf, anderen zijn als hovenier in loondienst werkzaam en weer anderen hebben de overstap naar de groensector nog net niet gemaakt. De opleiding is praktijkgericht en in de specialisatierichting Tuinontwerp kun je je creativiteit goed tot uiting brengen. Er wordt wel de nodige inzet verwacht van de studenten, maar iedereen is erg gemotiveerd om goede resultaten te behalen.”

Werkervaring opdoen

Om praktijkervaring op te doen op verschillende plekken in de groensector heeft Saar eerst een half jaar gewerkt bij een Hovenier in de regio. “Om mij verder te oriënteren werk ik momenteel twee dagen per week bij een orchideeënkwekerij te Haren. Ik werk als hovenier in de bezoekerstuin van dit bedrijf of in één van de bijbehorende tropische kassen. Daarnaast werk ik één dag in de week als vrijwilliger in de Heemtuin te Muntendam. Hier doe ik veel werkervaring op door bezig te zijn met ecologisch tuinieren en bijbehorend natuurbeheer.” In juni hoopt ze het derde jaar Vakbekwaam Hovenier af te ronden met als specialisatie Tuinontwerp. “Tot die tijd wil ik vooral veel werkervaring op blijven doen in de groensector. Het liefst op verschillende werkplekken, om er op deze manier achter te komen waar ik goed in ben en wat ik vooral fijn vind om te doen. Na het behalen van mijn diploma ga ik mij verder oriënteren op de arbeidsmarkt. Ook het starten van een eigen tuinontwerpbureau is dan zeker een optie. De opleiding heeft mij heel veel gebracht!”