Marco van der Kreke

Student VHG opleiding

De juiste verdiepingsslag maken in je werk

Overdag werken, in de avond naar school. “Ik heb de VHG brancheopleidingen Vakbekwaam Hovenier en Vakbekwaam Tuinontwerper gevolgd bij TerraNext. Het werd tijd om mijn vakkennis bij te spijkeren en daarom heb ik gekozen voor deze opleidingen. Het is mijn heel goed bevallen, ik heb veel geleerd”, aldus Marco van der Kreke.

Oorspronkelijk komt Marco uit het westen van het land. “We kregen de kans om ons te settelen in het noorden. Dat hebben we gedaan. In het begin werkte ik in loondienst, maar al vrij snel heb ik er voor gekozen om voor mezelf te beginnen. Vanaf het begin heb ik niet te klagen gehad over klanten. Ik heb nu twee man personeel en dat is voor mij voldoende. Groter wil ik ook niet worden. Ik heb genoeg werk op deze manier. Het bedrijf vergt veel inspanning, lichamelijk is het best zwaar.” Een aantal jaren geleden besloot Marco om een verdiepingsslag te maken in zijn werk. “Ik had behoefte aan meer vakkennis, daarom ben ik me gaan oriënteren op een vakopleiding. Ik kwam bij TerraNext uit.”

Veel plantenkennis

Naast het werk naar school gaan, dat is natuurlijk best pittig. “Ik werk zes dagen per week. Dan is het best intensief om ook nog een avond in de week naar school te gaan. Gelukkig hadden we een hele leuke groep en dat motiveerde mij zeker. We zaten allemaal in het hetzelfde schuitje. Het is fijn om ervaringsverhalen van collega’s te horen. Dat was echt een bijkomend voordeel.” Marco heeft veel aan de opleiding gehad. “Het sloot precies aan op mijn dagelijkse werk, dus ik kon de theorie meteen in de praktijk brengen. Ik heb veel meer plantenkennis gekregen. Docenten van TerraNext hebben enorm veel plantenkennis. Ik maak er nog steeds wel eens gebruik van, als ik bijvoorbeeld zelf niet weet wat voor soort boom het is. Ik stel nog wel eens een vraag via de app. Dan krijg ik meteen antwoord terug. Daarnaast heb ik uiteraard ook veel geleerd over het ontwerpen van tuinen. Wat daarin vooral belangrijk is: is het realistisch wat je ontwerpt? Het kan er op papier nog zo mooi uitzien, het moet in de praktijk wel kunnen. Ontwerpen heel mooi en leerzaam. Het moet echter in de praktijk ook aan te leggen zijn. Al met al is het mij erg goed bevallen. Ik heb veel geleerd van de opleidingen! “