image description

Europees Zaagbewijs (ECC)

Het Europees zaagbewijs is een internationale kwalificatie voor kennis en kunde op het gebied van het werken met de motorzaag. Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, is er een certificeringssysteem voor kettingzagers uitgewerkt. 

Dit systeem omvat 4 cursussen die opvolgend zijn en worden afgesloten met een certificaat. Deze certificaten zijn toepasbaar in elke Europees land en worden bovendien ondersteund door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector: de European Chainsaw Standards. Die Europese kettingzaagstandaarden leggen vast wat een kettingzaaggebruiker minimaal moet weten en kunnen om op een veilige en verantwoorde manier met een kettingzaag om te gaan. De standaarden zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een team van kettingzaagexperts uit heel Europa.

EUROPEAN FORESTRY AND ENVIRONMENTAL SKILLS COUNCIL

Het EFESC is een Europese organisatie die in 2009 is opgericht. De missie van EFESC is het bevorderen van deskundigheid, veiligheid en arbeidsmobiliteit van werknemers in bossen en de groene omgeving, binnen de Europese Unie. Het Europees zaagbewijs dient hiervoor als belangrijk instrument.

ECC CERTIFICERINGSCENTRUM

Een ECC certificeringscentrum is een organisatie die ECC examens organiseert en mag afnemen voor persoonscertificaten. Nederland kent vier officiële certificeringscentra, waarvan TerraNext er één is.

EUROPEAN CHAINSAW STANDARDS (ECS)

Er zijn vier Europese zaagstandaarden ECS (European Chainsaw Standard) uitgewerkt.
De vier ECS niveau's zijn:

ECS 1: Motorzaagonderhoud en korten van hout

ECS 2: Basis veltechniek (vellen van bomen niet dikker dan geleiderlengte)

ECS 3: Gevorderden veltechniek (vellen van bomen dikker dan geleiderlengte)

ECS 4: Opruimen stormhout (vlakte gewijs) 

Voor meer informatie kijk op www.europeanchainsaw.eu