BASIS BEROEPSOPLEIDING (NIVEAU 2) MEDEWERKER BLOEM, GROEN & STYLING - BBL

MBO-OPLEIDING KOSTEN: € 253,- (2021-2022) 2 JAAR

Met een MBO opleiding Bloem & Design kun je, afhankelijk van het opleidingsniveau, aan het werk als bloemist, medewerker tuincentrum of zelfstandig ondernemer van je eigen bloemenzaak. 

Met deze basisberoepsopleiding (niveau 2) van Bloem & Design, leer je om praktische werkzaamheden veelal onder leiding van een leidinggevende uit te voeren.

Tijdens de opleiding tot bloembinder wordt je creativiteit steeds weer geprikkeld. Werken met kleur, vorm en materiaal vormt de basis van de opleiding. Je leert alles over planten en bloemen, etaleren, presenteren en een eigen creativiteit ontwikkelen. Daarnaast leer je alles over de nieuwste stijlen en trends.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mannen en vrouwen, vanaf 18 jaar die al werkzaam zijn of gaan werken in de bloemenbranche. Deze opleiding wordt aangeboden via de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit is een combinatie van werken en leren.

In deze opleiding wordt je creativiteit steeds weer uitgedaagd. Je leert van alles over bloemen en planten en maakt veel praktische werkstukken. Etaleren, presenteren, klantgericht denken en werken spelen hierbij een belangrijke rol. Het werken met kleur, vorm en materiaal vormt de basis van de opleiding. Natuurlijk brengen we je ook op de hoogte van de nieuwste stijlen en trends.

De opleiding

 • Praktijk bloemschikken (bind- en steektechnieken, seizoens en gelegenheidsbloemwerk, draadtechniek, bruidsbloemwerk en rouwbloemwerk)
 • Plantenkennis
 • Kunstgeschiedenis/ vormingsleer
 • Verzorgen winkel
 • Verzorgen product
 • Verzorgen verkoop
 • Verkooptechnieken
 • Samenwerken in teamverband aankleding en inrichting van een winkel productverzorging
 • Verkoopvaardigheden
 • Presenteren en etaleren
 • Samenwerken in teamverband
 • Beroeps Praktijk Vorming (BPV):

Toelatingseisen
Om de opleiding te kunnen volgen heb je een vooropleiding nodig. Voor niveau 2 is dit een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of een mbo-diploma entreeopleiding. Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dat gesprek kijken we samen of jij de juiste verwachtingen hebt van de opleiding en een duidelijk beeld van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Algemeen vormende vakken
Tijdens je opleiding wordt veel aandacht besteed aan de vaktechnische onderwerpen. Daarnaast besteden we aandacht aan algemeen vormende vakken, waaronder Nederlands, rekenen, leren, loopbaan en burgerschap. Deze vakken kunnen van invloed zijn op het beroep. Eveneens wordt afhankelijk van het niveau en/of opleiding moderne vreemde talen (Engels of Duits) aangeboden.

Begeleiding
Gedurende de opleiding wordt je begeleid door een studieloopbaanbegeleider, ook wel SLB’er genoemd. De SLB’er onderhoudt het contact tussen de opleiding jou en het bedrijf. 

Proeve van Bekwaamheid
De Proeve van Bekwaamheid (PvB) is een examen waarmee je laat zien hoe je in je beroep functioneert. Je krijgt een opdracht, die je ook in je (toekomstige) beroepspraktijk kunt tegenkomen. Door deze opdracht geheel zelfstandig en tot tevredenheid uit te voeren, laat je zien dat je het vak beheerst.

Portfolio
Alle beoordelingen en vorderingen bewaar je in een portfolio. In dit persoonlijk portfolio, dat door de opleiding wordt geleverd en (gedeeltelijk) beheerd, heb je ruimte voor officiële stukken, presentaties, fotoreportages, opdrachten, werkstukken en ander belangrijk materiaal. Je kunt zo aan iedereen en op elk moment laten zien hoe het met je studie gaat en aan welke onderwerpen je al hebt gewerkt.

Resultaat

Wanneer je alle onderdelen hebt behaald, ontvang je het mbo diploma niveau 2 "Medewerker groen & styling".

Kosten

Wettelijk lesgeld voor cursusjaar 2021-2022:  € 253,-
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies, hiervoor is TerraNext BTW Vrij gesteld.

Subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen

Voor het volgen van scholing zijn er diverse mogelijkheden voor subsidie en/of belastingaftrek. Bekijk hier de mogelijkheden  

Locatie

De lessen worden gegeven bij Terra in Groningen. Voor groepen biedt TerraNext de mogelijkheid om deze opleiding zowel incompany als op een alternatieve leslocatie uit te voeren.

MEER UIT HET THEMA BLOEM-GROEN & STYLING

Aanmelden: Basis beroepsopleiding (niveau 2) Medewerker bloem, groen & styling - BBL

Geslacht

Aanmelden: Basis beroepsopleiding (niveau 2) Medewerker bloem, groen & styling - BBL

Geslacht