Voor leerling-werknemer

Informatie over Werken en Leren voor (aankomend) leerling-werknemer

Mogelijke leerwegen naar een MBO diploma: BBL of BOL
Bij TerraNext kun je terecht voor een MBO-opleiding in de richtingen Tuin, Park & Landschap en Bloem & Design. Je kunt deze opleidingen volgen via verschillende leerwegen, namelijk BBL of BOL. Meer informatie tref je hieronder aan.

Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
Een BBL-opleiding is een beroepsopleiding in de vorm van werkend leren. Je werkt als leerling-werknemer vier dagen per week in een bedrijf of instelling en gaat in het algemeen één dag (of twee avonden) per week naar school.

BBL-opleidingen worden vaak gevolgd door:

  • Mensen die al (gedeeltelijk) een opleiding hebben gedaan en nu verder willen leren.
  • Mensen die van beroep willen veranderen.
  • Mensen die op oudere leeftijd willen starten op de arbeidsmarkt.
  • Mensen die door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid re-integreren.

Beide manier van leren, dus de praktijk in het bedrijf en de theorie op school, vullen elkaar aan en vormen samen de beroepsopleiding.

Het bedrijf of de instelling waar je werkzaam bent, moet een erkend leerbedrijf zijn.

Beroepsopleidende Leerweg (BOL)
Bij een Beroepsopleidende Leerweg ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stageperiodes. Bij TerraNext wordt alleen een BOL-opleiding aangeboden voor niveau 1. Ook de stage bij een BOL-opleiding moet je volgen bij een erkend leerbedrijf.

Inhoud van de opleidingen
Op deze website, onder het tabblad MBO-opleidingen, tref je meer informatie aan over de inhoud van de opleidingen zelf. Wat leer je precies, wat zijn de instroomeisen, hoe ziet de opleiding eruit, wat zijn de kosten?

Voor het begin van iedere opleiding vindt er een intake gesprek plaats. Tijdens dit gesprek worden o.a. de uitgangspunten van de opleiding en de wensen van de leerling en de begeleider van de school, met elkaar besproken.

Door de informatie over de opleiding én het intakegesprek, proberen wij er samen met jou voor te zorgen dat je een opleiding gaat volgen die jou voorbereidt op het beroep dat jij graag wilt gaan uitoefenen. Wil je meer weten over beroepsmogelijkheden of het arbeidsmarktperspectief? Kijk dan eens op de website www.s-bb.nl.

Erkend Leerbedrijf
Een bedrijf of instelling dat het praktijkdeel van de BBL-opleiding verzorgt, wordt 'leerbedrijf' genoemd. De brancheorganisatie gaat aan de hand van kwaliteitscriteria na of een bedrijf of instelling als leerbedrijf erkend kan worden. De gegevens van alle erkende leerbedrijven staan op www.stagemarkt.nl.

Praktijkopleider
Op het leerbedrijf moeten er mogelijkheden zijn om je de kennis en vaardigheden te laten verwerven die nodig zijn voor de BBL-beroepsopleiding. Je moet bijvoorbeeld regelmatig instructie krijgen van een deskundige praktijkopleider in het bedrijf of de instelling. Deze praktijkopleider zorgt voor de begeleiding van de leerling-werknemer.

Overeenkomsten
Het leerbedrijf sluit een arbeidsovereenkomst met de leerling-werknemer. Dat kan voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd, fulltime of parttime. Dit is afhankelijk van de CAO van de branche.

Verder wordt er een praktijkovereenkomst afgesloten met alle betrokkenpartijen: de school, het leerbedrijf en de branchevereniging. Daarin worden de rechten en plichten van alle betrokkenen vastgelegd.

Je kunt alleen een BBL-opleiding volgen, als een arbeidsovereenkomst hebt met een erkend leerbedrijf. Heb je nog geen arbeidsovereenkomst? Dan moet je eerst solliciteren op een leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Er is een landelijke website waar je kunt zoeken naar erkende leerbedrijven www.stagemarkt.nl.

Solliciteren
Indien je nog niet werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf, moet je solliciteren. Vooraf moet je over een aantal zaken goed nadenken. Wat verwacht je bijvoorbeeld van een leerbedrijf en wat wil te tijdens je leerperiode leren? Het kan voor jezelf handig zijn om een "wensenlijstje" te maken. Schrijf eens op waaraan jouw ideale leerbedrijf moet voldoen.

Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk weet wat jij een bedrijf te bieden hebt. Wat zijn je goede en slechte punten? Welke taken vind je leuk en minder leuk om te doen? Zo krijg je een duidelijk beeld van de leerwerkplekken die bij jou passen waarvoor jij geschikt bent.

Heb je alles op een rijtje gezet, dan kun je beginnen met zoeken. Kijk eens op internet voor leerwerkplekken (erkende leerbedrijven). Daarnaast kun je je ook bij het Centrum voor Werk en Inkomen inschrijven. Laat in ieder geval aan iedereen weten dat je een leerwerkplek zoekt. Wanneer je een plek hebt gevonden bij een bedrijf dat nog geen erkend leerbedrijf is, dan kan het bedrijf bij het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven van jouw opleidingssector navragen hoe het bedrijf erkend kan worden als leerbedrijf.

TerraNext heeft veel contacten met het bedrijfsleven. Lukt het je dus niet om een geschikte leerwerkplek te vinden of heb je vragen, neem dan contact op met TerraNext.

Heb je een bedrijf gevonden waar je graag wilt werken, dan moet je in de meeste gevallen solliciteren. Dit kun je op de volgende manieren doen:

  1. Bel het leerbedrijf op en stel je vragen, bijvoorbeeld is er op dit moment plek en aan wie kan ik mijn sollicitatiebrief richten, per post of email?
  2. Schrijf een brief, vertel in ongeveer één A4-tje waarom je bij dit bedrijf wilt werken. Geef aan dat je solliciteert naar een leerwerkplek, waarom je voor deze opleiding hebt gekozen, waarom jij de meest geschikte kandidaat bent, wat voor soort stage je zoek (hoe lang, voor hoeveel dagen). En geef aan dat je graag wilt langskomen voor een gesprek om je motivatie toe te lichten. Vergeet niet te vermelden dat je je CV hebt toegevoegd als bijlage.
  3. Schrijf je Curriculum Vitae (CV). Dit is eigenlijk een overzicht van de dingen die je tot nu toe hebt gedaan en die belangrijk zijn voor het bedrijf om te weten. De CV bestaat uit één of twee A4-tjes.
  4. Laat de brief en de CV door iemand anders lezen. Je leest zelf vaak over spelfouten heen en zo weet je dat je niets bent vergeten.
  5. Uitgenodigd voor een gesprek. Bereid je goed voor, lees de website van het bedrijf. Denk na over mogelijke vragen en over jouw antwoorden. Heb je zelf nog vragen aan het bedrijf? Vraag bijvoorbeeld naar het vervolg van de sollicitatieprocedure? Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgt uitziet.

Neem altijd een telefoonnummer en de naam van de contactpersoon mee naar je sollicitatiebrief!

Meer weten over solliciteren? Kijk eens op internet. Daar zijn voldoende voorbeelden te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.jobsite.nl of www.cv.startpagina.nl.

Voor de mbo-studenten die de BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg) volgen heeft JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) de Leerwerkwijzer gemaakt. Hierin staat (bijna) alles waar aan je moet denken bij het volgen leerwerktraject. Klik hier voor het downloaden van de Leerwerkwijzer.