Knaagdierbeheersing agrarische bedrijven (KBA)

Doel

KBA (knaagdierbeheersing agrarische bedrijven). Hiermee mag u binnen de bedrijfsgebouwen muizen en ratten bestrjiden. Dit kan als aanvulling op Uitvoeren Gewasbescherming of Bedrijfsvoeren Gewasbescherming. Als u dit niet heeft is tevens een aanvullend examen vereist. 

KBA-GB (knaagdierbeheersing agrarische bedrijven, gebruik buiten). AWnneer u van plan bent om biociden in te zetten op het erf buiten de bedrijfsgebouwen, dan is een aanvullende cursus met examen vereist. 

Doelgroep

Agrariërs die zelf rodenticiden willen toepassen op hun eigen bedrijf.

Inhoud

Een op de praktijk gerichte cursus over het toepassen van rodenticiden. In de cursus worden onderstaande thema’s behandeld:

  • Biologie en leefwijze bruine rat, zwarte rat en muizensoorten. Herkennen van schade, gedrag en plaagontwikkeling.
  • Bestrijdingsplan opzetten. inventarisatie, drempelwaarde bepalen, weringsmaatregelen, bestrijding, evaluatie van de effectiviteit – controle en nabehandeling, opzetten van een bestrijdingsplan en logboek.
  • Achtergronden rodenticiden. Wetgeving, Verpakking en etiket van rodenticiden, Risico’s bij het gebruik van rodenticiden, Afvoeren verpakkingen, rodenticiden en kadavers.
  • Bestrijding. Richtlijnen bestrijding rodenticiden, Richtlijnen bestrijding alternatieven, Afronden bestrijding.


Kennisbijeenkomst of examen?
De toevoeging van “KBA” aan uw spuitlicentiepas kan met een kennisbijeenkomst over dit thema. Bent u nog niet in het bezit van zo’n vakbekwaamheidsbewijs (Uitvoeren of Bedrijfsvoeren), dan moet u examen doen voor het onderdeel KBA.

 

De cursus en het examen worden georganiseerd op de locatie van TerraNext in Eelde.
De kennisbijeenkomsten worden op verschillende locaties georganiseerd.
 

Zelfstudie
Wanneer u zich thuis wilt voorbereiden op het examen dan is dat mogelijk. U krijgt hiervoor een zelfstudiepakket en u wordt ingeschreven voor de eerstvolgende examendatum. De kosten voor het lesmateriaal en het examen bedragen €160,00.
 

Vervolgcursussen

  • Bestrijding mollen en woelratten
  • Eventueel Cursus uitvoeren gewasbescherming (licentie 1)
     

Cursusduur en kosten
Een kennisbijeenkomst duurt 1 dagdeel (3 uur) en kost € 80,-. De cursus inclusief het examen duurt 2 dagdelen en kost € 160,-.

De cursus en het examen worden georganiseerd op de locatie van TerraNext in Eelde. De kennisbijeenkomsten worden op verschillende locaties georganiseerd.

FAQ
Klik hier  voor de meest gestelde vragen.

Resultaat

Bij voldoende resultaat meldt TerraNext u aan bij Bureau Erkenningen en ontvangt u een vakbekwaamheidsbewijs of, indien u licentie 1 of 2 hebt, een nieuw pasje met de aanvulling “KBA”.

Datum

Klik hier om u aan te melden voor een kennisbijeenkomst bij u in de buurt.