Europees zaagbewijs ECC 1 en ECC 2: Examen

Doel

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, is er een certificeringssysteem voor kettingzagers uitgewerkt. Dit systeem omvat 4 cursussen die opvolgend zijn en worden afgesloten met een certificaat. Deze certificaten zijn toepasbaar in elke Europees land en worden bovendien ondersteund door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector: de European Chainsaw Standards. Die Europese kettingzaagstandaarden leggen vast wat een kettingzaaggebruiker minimaal moet weten en kunnen om op een veilige en verantwoorde manier met een kettingzaag om te gaan. De standaarden zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een team van kettingzaagexperts uit heel Europa.

Het doel is om het examen voor ECC 1&2 met goed gevolg afleggen. 

Doelgroep

Dit examen is bedoeld voor mensen die al over diverse motorzaag certificaten beschikken en ervaring hebben met het werken met de motorzaag. 

Inhoud

Het examen is onderverdeeld in een theoretisch en een praktisch onderdeel. Het theorie-examen bestaat uit veertig meerkeuzevragen en duurt 1 uur. Dit examendeel wordt op de computer afgenomen.

Het praktijkexamen bestaat uit onderhoud en reparatie van de motorkettingzaag. Daarnaast wordt het vellen en uitsnoeien van minimaal twee bomen (niet dikker dan de geleiderlengte van de motorzaag) getoetst.

Het examen duurt 3.5 uur in totaal. De totale doorlooptijd van het examen is een hele dag per deelnemer.

Het maximaal aantal deelnemers is 4. 

Resultaat

Bij het succesvol behalen van het examen ontvangt u het Europees Zaagbewijs ECC 1&2. 

Datum

N.t.b.