ECC 3 examentraining: Gevorderden veltechniek

Doel

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, is er een certificeringssysteem voor kettingzagers uitgewerkt. Dit systeem omvat 4 cursussen die opvolgend zijn en worden afgesloten met een certificaat. Deze certificaten zijn toepasbaar in elke Europees land en worden bovendien ondersteund door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector: de European Chainsaw Standards. Die Europese kettingzaagstandaarden leggen vast wat een kettingzaaggebruiker minimaal moet weten en kunnen om op een veilige en verantwoorde manier met een kettingzaag om te gaan. De standaarden zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een team van kettingzaagexperts uit heel Europa. 

Deze cursus bereidt u voor op het ECC3 examen. Na het volgen van deze cursus kunt u moeilijke bomen vellen (hierbij worden speciale technieken vereist). Daarnaast kunt u zwaar hout korten en (machinale) hulpmiddelen inzetten bij het vellen van bomen. 

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor mensen die de basiskennis van zaagvaardigheden en veltechnieken beheersen en zich verder willen ontwikkelen. 

Inhoud

Tijdens de cursus worden zowel de praktische als de theoretische aspecten omtrent het uitvoeren van specialistische vellingen besproken.

Onderwerpen die behandeld worden:

-          Relevante wetgeving

-          Vellen van zwaar hout

-          Vellen van sterk voor- of achterover hangende bomen

-          Professionele inzet hulpmiddelen (trek en stuurlijnen, lostrekken hangende boom, handlier en trekkerlier, mobiele kraan)

-          Vellen van risicovolle bomen (dode bomen, bomen met houtrot, verzwakte bomen zoals scheuren).

-          Korten van zwaar hout

-          Risico-inventarisatie

De cursus bevat maximaal 6 deelnemers.

Toelatingseisen

Voor het volgen van deze cursus dient u in het bezit te zijn van ECC1 en ECC2 en een certificaat zware vellingen. 

Resultaat

Deze cursus bereidt u voor op het examen ECC3. Het ECC examen is niet inbegrepen. Na afloop van de cursus ontvangt u een bewijs van deelname.

Datum

De cursus start bij voldoende deelname.