ECC 2 examentraining: Basis veltechniek

Doel

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, is er een certificeringssysteem voor kettingzagers uitgewerkt. Dit systeem omvat 4 cursussen die opvolgend zijn en worden afgesloten met een certificaat. Deze certificaten zijn toepasbaar in elke Europees land en worden bovendien ondersteund door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector: de European Chainsaw Standards. Die Europese kettingzaagstandaarden leggen vast wat een kettingzaaggebruiker minimaal moet weten en kunnen om op een veilige en verantwoorde manier met een kettingzaag om te gaan. De standaarden zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een team van kettingzaagexperts uit heel Europa.

Deze cursus bereidt u voor op het ECC2 examen. Na het volgen van deze training kunt u bomen vellen waarmee u dagelijks in aanraking komt. Daarnaast kunt u vasthangende bomen veilig naar beneden werken. 

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor mensen die reeds in het bezit zijn van ECC1 en zich verder willen ontwikkelen. 

Inhoud

Tijdens de cursus worden zowel de praktische als de theoretische aspecten omtrent veiligheid en het vellen van bomen behandeld. De volgende onderwerpen worden behandeld:

-          Relevante wetgeving

-          Vellen van bomen

-          Vellen van voor- en achterover hangende bomen

-          Basisinzet hulpmiddelen (handlier, velhevel en wiggen)

-          Onderuit werken hangende bomen

-          Risico-inventarisatie

De cursusgroep bestaat uit maximaal 8 personen.

Toelatingseisen

Voor het volgen van deze cursus dient u in het bezit te zijn van het ECC 1 certificaat 

Resultaat

Deze cursus bereidt u voor op het examen ECC2. Het ECC examen is niet inbegrepen. Na afloop van de cursus ontvangt u een bewijs van deelname.

Datum

De cursus start bij voldoende deelname.