ECC 1 examentraining: Basis zaagvaardigheden

Doel

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, is er een certificeringssysteem voor kettingzagers uitgewerkt. Dit systeem omvat 4 cursussen die opvolgend zijn en worden afgesloten met een certificaat. Deze certificaten zijn toepasbaar in elke Europees land en worden bovendien ondersteund door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector: de European Chainsaw Standards. Die Europese kettingzaagstandaarden leggen vast wat een kettingzaaggebruiker minimaal moet weten en kunnen om op een veilige en verantwoorde manier met een kettingzaag om te gaan. De standaarden zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een team van kettingzaagexperts uit heel Europa. 

Deze cursus bereidt u voor op het ECC1 examen. U kunt na de training onderhoud aan de zaag uitvoeren. Daarnaast kunt u eenvoudige werkzaamheden verrichten zoals het korten van hout.

Doelgroep

Mensen die zich willen ontwikkelen op het gebied van motorkettingzagen. 

Inhoud

Tijdens deze cursus behandelen we praktische en theoretische aspecten op het gebied van veiligheid, onderhoud en de werking van de motorkettingzaag. De volgende onderwerpen komen aan bod:

-          Onderhoud motorkettingzaag

-          Ergonomie en inzet van hulpmiddelen

-          Korten van liggend hout

-          Eenvoudige velling en uitsnoeien

-          Risico-inventarisatie

-          Relevante wetgeving

De cursus bestaat uit maximaal 8 deelnemers.

Toelatingseisen
Voor het volgen van deze cursus dient u minimaal in het bezit te zijn van het certificaat lichte dunning/afkorten van hout. 

Resultaat

Deze cursus bereidt u voor op het ECC1 examen. Het ECC1 examen is niet inbegrepen. Na het volgen van de cursus ontvangt u een bewijs van deelname. 

Datum

De cursus start bij voldoende deelname.